Oamenii nu au nevoie de coaching

Oamenii nu au nevoie de coaching

Acum 10 ani, cand am fost prima data in postura de client de coaching, nici nu stiam ca omul din fata mea este coach, ba chiar mi-a fost prezentat ca fiind psiholog. Nici la a doua colaborare de acest gen nu a contat “titlul” omului cu care intrasem in contact, pentru mine era foarte important ca ma simteam inteleasa, sustinuta, simteam ca cineva crede in mine si ca dorintele mele sunt importante.

Acea stare pe care am simtit-o atunci m-a determinat, peste ani, sa imi doresc sa fiu coach. In momentul in care am terminat scoala de coaching, eram atat de bucuroasa de “puterea” coachingului, incat as fi vrut ca toata lumea sa aiba acces la acest instrument. Timpul mi-a demonstrat ca nu toata lumea poate fi client de coaching – ca sa iti dai voie sa intri intr-o astfel de acompaniere este important sa ai dorinta de a te dezvolta, sa iti doresti cu adevarat sa iti rezolvi anumite probleme, sa vrei sa treci la nivelul urmator din punct de vedere profesional sau personal. Am increderea ca toti putem face acest lucru, insa depinde ce motivatie avem, depinde cat de mult suntem dispusi sa iesim din zona de confort.

Sa fii client de coaching este exact ca atunci cand te duci sa iti iei un credit. Creditul in sine nu are nicio valoare, creditul are sens abia atunci cand este legat de un obiectiv care sa fie valoros pentru imprumutat: sa aiba o casa, sa isi cumpere masina mult dorita, sa plece in vacanta, etc.

Desigur ca exista persoane care vor sa se descurce singure, fara ajutor din partea nimanui, asa ca se apuca sa economiseasca luna de luna, iar dupa vreo 20-30 ani ajung sa aiba propria casa. In plus, in toata aceasta perioada trebuie achitata o chirie lunara care creste efortul “financiar” pentru a avea casa ta. Va puteti imagina ca daca la 60 ani realizezi un vis pe care il aveai la 30, valoarea acestuia scade in timp. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca banii achitati in plus pe chirie ar fi putut insemna vacante frumoase, iesiri cu prietenii sau alte si alte bucurii.

Asadar, in aceste conditii, ce alegi? Sa platesti o dobanda bancii sau sa te descurci singur?

Acelasi lucru se intampla si cu coachingul: daca vrei o varianta mai rapida pentru a-ti indeplini obiectivele, daca vrei sa iti accesezi resursele interne (cunoscute sau mai putin cunoscute), daca vrei sa iti cresti increderea in tine, atunci acest instrument reprezinta o varianta. Cu siguranta mai sunt si altele, insa toate depind de dorinta ta. Cu cat dorinta este mai puternica, cu atat instrumentul este “mai bun”.

Vorbeam zilele trecute cu o clienta care imi spunea ca, desi era foarte incantata ca obtinuse un beneficiu pentru un om din echipa, acesta nu s-a putut bucura deloc de informare pentru ca vestea buna venise cu 1 an intarziere. Toata asteptarea, tot efortul facut pentru a “obtine” acel ceva, i-a scazut valoarea atat de mult incat a ajuns sa fie pus mai mult in zona de frustrare decat de bucurie.

Nimeni nu are nevoie de coaching. Oamenii au nevoie sa isi indeplineasca dorintele, sa isi rezolve problemele, coachingul este doar un “ajutor” intr-acolo.

Fiecare om (nu vorbim de cazuri speciale) stie sa alerge, insa doar cativa ajung alergatori profesionisti. Acesti oameni se antreneaza zilnic, constant, consecvent pentru a-si indeplini visul. Daca in sport acceptam ca exista un antrenor care ne poate acompania pentru a ne autodepasi, cum ar fi sa ne dam voie sa ne depasim limitele si in alte domenii? Sa devenim si mai buni profesionisti, sa ne imbunatatim relatia cu copiii, cu partenerul de viata, cu echipa, cu partenerii de business, etc.

Fiecare dintre noi avem capacitatea sa ne indeplinim obiectivele, insa doar cativa reusesc cu adevarat. Din fericire, nu sunt doar “cei alesi”, ci sunt cei care stiu ce vor.

Drept urmare, coachingul este doar un instrument prin care poti ajunge mai usor, intr-un timp mai scurt, la rezultatele pe care ti le doresti. Asta inseamna ca te poti bucura mai mult timp de aceste rezultate.

Care este obiectivul tau pentru care esti dispus sa te antrenezi constant, consecvent?

photo credit: © Creative Commons Zero (CC0)

Share

Nu sunt comentarii - fii primul care comenteaza!

    Lasă un răspuns