Vulnerabilitatea este o virtute

Vulnerabilitatea este o virtute

Ma uit in jurul meu, ma uit la mine si observ ca cel mai usor ne conectam unii cu altii prin vulnerabilitatea noastra. Cu totii o avem.

Cea mai mare perioada din viata mea am fost “sora cea mare”, un model care nu gresea mai niciodata, care era premianta, care era laudata chiar si de vecinele cele mai carcotase. Acum ceva timp am avut o discutie cu fratele meu si mi-a marturisit cat de greu i-a fost cu o sora ca mine. Ridicasem stacheta atat de sus, incat in loc sa il motiveze, acest lucru il speria foarte tare.

O parte dintre noi am fost obisnuiti sa alergam (spre obiectiv) intr-o viteza continua si, de cele mai multe ori, nici nu ne dam seama ca alergam singuri, desi conducem echipe…

Multi manageri considera ca daca incetinesc ritmul, vor pierde din profitabilitate. Practica, insa, demonstreaza ca atunci cand echipa intreaga intelege si isi asuma obiectivul, rezultatele vin mult mai repede si cu un efort mult mai mic.

Antrenand echipe, observ de multe ori discrepanta intre ritmul impus de manager si ritmul pe care il poate sustine echipa in acel moment. Am vazut echipe in care managerul compenseaza acest lucru prin a munci “singur”, se lucreaza foarte mult peste program, schimbarile de personal sunt dese si, de cele mai multe ori, se ajunge la burnout. In aceste echipe se masoara, de obicei, ceea ce “da bine”, se vorbeste mai mult “la tigara” decat prin incurajarea unui dialog deschis, iar energia echipei este foarte scazuta.

Prin coaching de grup acompaniez membrii echipei sa gaseasca acel ritm comun care ii reprezinta, care face ca “dansul” sa fie unul frumos si impreuna, care face ca echipa sa fie echipa in adevaratul sens al cuvantului.

Fiecare echipa are propriul ritm in functie de momentul in care se afla. Ca manager, este important sa observi grupul si sa lucrezi cu potentialul din fiecare om. In felul acesta poti dezvolta echipa ca intreg, iar grupul va creste treptat nivelul tintelor propuse.

Care este ritmul echipei tale? Cat de atent(a) esti la nevoile echipei (ca intreg)? Cum sustii dezvoltarea echipei in atingerea obiectivelor comune?

photo credit: © Abhirama Arjun Kharidehal

Share

Nu sunt comentarii - fii primul care comenteaza!

    Lasă un răspuns