Este norocul un factor decisiv pentru cariera?

Este norocul un factor decisiv pentru cariera?

Exista o vorba in poporul nostru care spune ca “norocul ti-l faci cu mana ta” si ne indeamna sa actionam. Pe de alta parte, aud frecvent oameni care pun pe seama lipsei de noroc anumite nereusite personale sau profesionale. Asadar, cat este de important norocul in viata noastra profesionala? 🙂

In incercarea de a afla raspunsul acestei intrebari dificile, fizicienii italieni Alessandro Pluchino si Andrea Raspisarda au facut echipa cu economistul Alessio Biondo si au cuantificat rolul norocului intr-o cariera de succes.

Experimentul a fost facut pe parcursul a 40 de ani de cariera pentru 1000 de participanti initiali, toti pornind cu acelasi nivel de succes. La fiecare 6 luni, persoanele au fost expuse unui numar de evenimente norocoase si la un numar de evenimente nefericite. De fiecare data cand o persoana a intampinat un eveniment nefericit, succesul lor a fost redus la jumatate si ori de cate ori o persoana a intalnit un eveniment norocos, succesul lor s-a dublat proportional cu talentul sau.  

O alta concluzie a studiului a fost replicarea “principiului Pareto”, care prezice ca un numar mic de oameni vor ajunge sa obtina succesul majoritatii populatiei (Richard Koch se refera la acesta drept principiul 80/20)

Rezultatul final al simularii de 40 de ani este ca in timp ce talentul era distribuit echilibrat, succesul nu a fost. Cele mai de succes 20 de persoane au detinut 44% din totalul succesului, in timp ce aproape jumatate din populatie a ramas sub 10 unitati de succes (care a fost conditia initiala de pornire).

Cercetatorii sustin ca urmatorii factori sunt importanti pentru a beneficia de mai multe sanse de succes:

  1. SINCRONIZARE

Persoanele care au un bun simt al tendintelor si oportunitatilor viitoare au un grad mai mare de succes. Desi exista multi factori de sincronizare care ar putea influenta succesul unei persoane, urmatorii patru sunt critici:

  • Economic. Recunoasterea momentului si / sau daca angajatorii sunt in cautarea competentelor tale;
  • Tehnologic. Intelegerea modului in care influenteaza tehnologia serviciile pentru care esti platit acum;
  • Politic. Sa stii daca climatul politic este “prietenos” cu industria in care activezi;
  • Personal. Indiferent de cat de perfect aliniati sunt ceilalti trei factori, este important sa fii la locul potrivit pentru a beneficia de oportunitati.

2. DESCHIS LA IDEI NOI

Multi oameni de succes au idei aproape intamplator, gasind inspiratie in cele mai banale activitati.

De exemplu, inventatorul mansonului de cafea (care ne salveaza zilnic de cafelele fierbinti), Jay Sorenson, a venit cu produsul in 1993 de la un eveniment la care a primit o ceasca de cafea de hartie prea fierbinte pentru a fi tinuta. A fost noroc? Sau Sorenson era pur si simplu deschis si pregatit pentru idei noi?

3. NETWORKING

Cred ca nu are sens sa mai aduc in discutie importanta networkingului, indiferent de pozitia pe care o ai intr-o companie sau daca esti antreprenor.

Asadar, se numeste noroc daca la un eveniment te intalnesti cu seful perfect sau l-ai intalnit pentru ca ai investit timp si energie in extinderea retelei tale de networking?

Asa cum observam, norocul in cariera este legat de niste actiuni care necesita o buna pregatire, o deschidere la oportunitati si crearea constanta a retelei de cunostinte. Tu cum iti pregatesti norocul pentru cariera ta?

O varianta ar fi sa incepi cu o sedinta de coaching de cariera si, ulterior, sa lucrezi impreuna cu un specialist la un plan de branding personal prin care sa te faci si mai vizibil in organizatia ta sau in afara ei.

Pentru mai multa inspiratie, te invit la un dialog despre schimbarile pe care ti le doresti in cariera.

Imi poti scrie la office@ginamatei.ro sau la telefon 0764 101 110.

Share

Nu sunt comentarii - fii primul care comenteaza!

    Lasă un răspuns